Tercih edeceğin şehre bağlı olarak farklı bütçe ve isteklere uygun pek çok düğün mekanı mevcut. Organizasyonunun tarihi, çağıracağın konuk sayısı, davet alanının tarzı ve çok daha fazlası düğün mekanlarını çeşitlendiren faktörlerden. Örneğin kış gelini olmak istiyorsan, kapalı düğün salonları ya da balo salonlarına sahip olan otellere yönelebilirsin.
‘’Deniz görmeden yapamam’’ diyenlerdensen, Boğaz manzaralı düğün mekanlarını ilk sıraya yerleştirmelisin. Ilık bir yaz akşamında dünyaevine girmek istersen de kır bahçeleri ve tekneler seni bekliyor olacak. Karşına çıkan bu tonlarca seçeneği değerlendirmeni kolaylaştırmak, içine sinen bir karar vermeni sağlamak için düğün mekanı türlerinden fiyatlarına, kapasite olanaklarından yetkililere sorman gereken sorulara kadar kapsayıcı bir yazı hazırladık.
Fiyatları, konseptleri, bulundukları konumları ve daha pek çok farklı etkene bağlı olarak farklılık gösteren geniş bir düğün mekanı yelpazesi ile karşılaşıyoruz. Kapalı ve açık hava düğün mekanları kendi içerisinde ayrılıp farklı tarzlar oluşturuyor. ‘’Düğünümü nerede yapabilirim?’’ soruların için ise aşağıdaki maddelerde tek tek anlattığımız mekan çeşitleri sana yardımcı olacaktır.
Düğün salonları: ‘’Ben klasikten şaşmam’’ diyorsan, alıştığımız ve vazgeçemediğimiz bu salonlar tam sana göre. Dans pistini coşturacak kalabalık bir aile ve arkadaş grubuna sahip çiftler için cazip bir seçenek.
Kır düğünü mekanları: Yaz ya da bahar gelini olmak isteyenler için en ideal seçeneklerden biri. Yeşilliklerle dolu açık havada bohem, rustik, country ya da şık bir konsept düğünü yapabilirsin.
Otel düğünleri: Hazırlık süreci, düğün organizasyonu ve balayını geçirebileceğin tek bir yer arıyorsan senin işini epey kolaylaştıracak. Özel hizmetlerinden yararlanmak da cabası!
Tarihi düğün mekanları: Dokusuyla içimizi ısıtan düğün yerlerinden. Görkemli bir organizasyon için kasırlar, yalılar, köşkler ve daha fazlası seni bekliyor.
Sosyal tesisler: Uygun düğün mekanları dediğimizde aklımıza ilk gelen seçenek. Kendi içinde restoran, havuz başı, kır bahçesi seçeneklerini barındırması da büyük bir artı.
Restoran düğünleri: Genellikle butik düğün mekanları arasında yerini alıp ‘’Samimi bir organizasyon düzenlemek ve bunu bir ziyafetle taçlandırmak istiyorum’’ diyenler için ideal. Kahkaha dolu upuzun sofraları düşlemek bile bir harika.
Kulüp ve davet alanları: En lüks düğün mekanları içerisinde sıklıkla karşılaştıklarımızdan. Tabii bu bütçene uygun bir yer bulamayacağın anlamına da gelmiyor. Yemekli ve kokteylli organizasyonlar için gönül rahatlığıyla tercih edebilirsin.
Tekne düğünleri: Gelelim ayakları yerden kesen organizasyonlara… Boğaz manzaralı düğün mekanlarının bir numaralısı diyebiliriz.
Nikah sonrası yemek mekanları: Sadece nikah yapılacak mekanlardan birini arıyor olabilirsin. Peki ya sonrasında eğlenmek istersen? Lezzetlere doyamayacağın keyifli bir gece için mutlaka göz atman gerekenlerden.
Burada dikkatleri çeken ilk şey şehir bazlı fiyat değişiklikleri oluyor. Tahmin edebileceğin üzere İstanbul, İzmir, Ankara gibi popüler şehirlerdeki düğün mekanı fiyatları, küçük illere göre bir tık daha yüksek olabiliyor. Başlangıç rakamları için sadece şehirler ve ilçeler baz alınmıyor elbette. Fiyat karşılaştırması yaparken dikkat etmen gerekenleri şu şekilde:
Davetli sayısı fiyatların belirlenmesinde büyük rol oynuyor. Kişi başı üzerinden hesaplanan düğünler için bazı mekanlar gelecek kişi sayısı arttıkça fiyatları belirli oranda düşürebiliyor.
Farklı menü seçenekleri ile hizmet veren bir mekan tercih edeceksen, kırmızı et menülerinin beyaz etlilere göre daha yüksek fiyatlı olduğunu söyleyebiliriz.
Alkollü içecek servis ettiğinde rakamların bir miktar yükseleceğini söyleyebiliriz.
Hafta içi gerçekleştirilen düğün organizasyonları hafta sonuna göre daha uygun fiyatlı oluyor.
Yaz aylarına nazaran talep daha az olduğundan kış mevsiminde yapılan düğünler için birçok mekanın kampanyası mevcut oluyor.
Tercih ettiğin mekan çeşidi de bir diğer önemli faktör. Sosyal tesisler ve düğün salonlarının pek çoğu tarihi düğün mekanlarından daha uygun rakamlara sahip.
After party gibi ekstra taleplerine göre mekanların fiyatları değişiklik gösteriyor.
İlçe bazlı değişiklikleri de atlamayalım. Örneğin, İstanbul’un farklı semtlerinde farklı fiyatlandırmalar mümkün.
Yukarıda saydığımız mekan çeşitlerine göre kapasiteler de değişiklik gösteriyor. Örneğin, kır düğünlerinde 1.000 kişinin de üstüne çıkabilen kapasite, tekne düğünlerinde 50’den az ya da 50-100 kişilik olarak kendini gösterebiliyor. Eğer aile ve arkadaşlar arasında samimi bir düğün gerçekleştirmek istiyorsan, restoranlar ve tekneler butik düğün organizasyonun için tam senlik alternatifler!
Kalabalık bir düğün düşündüğün takdirde, mevsim şartlarına da bağlı olarak düğün salonları ve kır bahçelerine yönelebilirsin. Bazı otellerin balo salonlarının da oldukça yüksek kapasitede hizmet verdiklerini söylemeden geçmeyelim. Ortalama sayıda bir düğün için ise sosyal tesisler ile kulüpler ve davet alanlarına göz atabilirsin. Bu mekanların birçoğu hem kalabalık hem de butik organizasyonlar için ideal.
İlk sorumuz: Yaz mı kış mı? Eğer düğününü yaz aylarında yapmayı planlıyorsan, yemyeşil ve ferah kır bahçeleri ilgini çekebilir. Yanı sıra kumsal, havuz başı, tekne gibi açık hava mekanlarına da yönelebilirsin. Olumsuz hava şartlarının bir anda mevzu bahis olmasından yana soru işaretin varsa, mekanın kapalı davet alanı seçeneği olmasına da dikkat edebilirsin.
Yağışların arttığı bahar mevsimleri için tehlikeyi ortadan kaldırmak istersen açılır kapanır tavana sahip düğün mekanları oldukça kurtarıcı. Kış mevsimi çiftleri için ise kapalı düğün salonlarını öneriyoruz. Burada misafirlerinin rahat bir nefes almak için çıkacağı balkon ya da terasın var olup olmadığına bakmak isteyebilir; klima ve havalandırma sistemleri desteklerinin sağlanıp sağlanmadığını sorabilirsin.
Yemekli bir düğün istiyorsan, catering hizmetlerinin ya da mutfaklarının olup olmadığı önemli. Eğer kendi aşçıları tarafından hazırlanan yemek servisi varsa, menü tadımı ve menüde değişiklik imkanlarını sağlayıp sağlamadıklarını kontrol etmek isteyebilirsin. Farklı beslenme alışkanlıklarına sahip davetlilerin için özel menü düşünüyorsan, bu da kriterlerinden biri olmalı. Mekan seçiminde dikkat etmen gereken diğer noktaları aşağıda bulabilirsin:
Konuklarının nikah masasını ve dans pistini göremeyeceğinden endişeleniyorsan, bakman gereken yerler kolonsuz salonlar olmalı.
Fotoğrafçı, orkestra, organizasyon ve catering firmasını dışarıdan getirip getiremeyeceğini yetkililerle konuşmalısın. Eğer anlaştığın ekiplerle çalışmak istiyorsan, seçeceğin mekanın buna müsaade etmesi gerekir.
Eğlenceyi belli saat sınırları içinde tutmak istemiyorsan, after party alanı sunan mekanlar listende ilk sıralarda olmalı.
Özel araçlarla ulaşım sağlayacak davetlilerin için otopark imkanlarının olup olmadığını mutlaka öğrenmelisin.
Dans pisti yeteri kadar büyük mü? Bu özel günde kimsenin oturacağını düşünmüyoruz açıkçası.
Ekstra ücretlere tabii olan hizmetlerin neler olduğunu öğrenerek düğün paketine ekleme ya da çıkarma yapmak isteyebilirsin.
Beğendiğin mekanın düğün tarihinde uygun olmaması durumuna karşı kriterlerine uygun diğer mekanların olduğu yedek liste hazırlamalısın.
Gördüğün gibi fiyatlarından kapasitelerine, tarzlarından imkanlarına kadar değişiklik gösteren düğün mekanı yelpazesi oldukça geniş. Karar vermeni kolaylaştırmak istersen, davetli sayısı, menü ve hizmetler gibi belirlediğin kriterler doğrultusunda sayfadaki filtreleme araçlarını kullanabilirsin. Sonuç olarak düğün mekanı seçimini yaparken çok dikkatli ve titiz olmalısın. Beğendiğin mekana sorman gerekenleri unutma!