Gündemden hiç düşmeyen yalı düğünlerinin yanı sıra; köşk, saray, sarnıç ve çok daha fazlasıyla adından söz ettiren tarihi yerlerde düğün yapmak mümkün. Birçoğunun yüzyılı aşkındır ayakta olduğu bu mekanların her biri restore edilerek konuklarının hizmetine sunulmuş. Davet ve etkinlik sektörüne kazandırılan tarihi mekanlarla alakalı soruların varsa, yazımızda genel olarak bahsettik.
Tarihe tanıklık etmiş olan birçok mekan olsa da konumları, tarzları, imkanları ile birbirlerinden ayrıldıklarını söyleyebiliriz. Örneğin, vintage konseptli mekan ile asil bir geceye imzanı atabilirsin. Tercih edeceğin tarihi mekanda kapasite, fiyat, imkanlar gibi faktörleri de mutlaka göz önünde bulundurmalısın. Hemen aşağıda yer alan tarihi mekan çeşitlerinden beğeni ve isteklerine uygun olanı bulabileceğini düşünüyoruz.
Saray: Bizans ve Osmanlı’nın görkemli mimarisinin yoğun olarak görüldüğü saraylar, ihtişamlı düğünler için birebir. Konsept gereği farklı süslemelerle karşılaşsak da altın detayları her daim gözümüzü kamaştırıyor.
Yalı: Özellikle İstanbul tarihi mekanları arasında popülerliğini koruyan yalı düğünleri, Boğaz manzarasının büyüleyici atmosferini özel günlere taşımak konusunda epey başarılı. Sade ama şık düğünlerin ise vazgeçilmez lokasyonlarından!
Köşk: Deniz kıyısında bulunan yalıların yanı sıra, bahçe içerisinde yer alan 2-3 katlı ve genellikle ahşap yapıdaki köşkler ise daha butik ve samimi düğünlerin habercisi. Adalar’da da sıklıkla karşılaştığımız mekanlardan.
Kasır: Köşk ve kasırların farkını merak ediyor olabilirsin. Köşk daha zarif ve mütevazi kalırken, kasırlar daha fazla önem taşıyan büyük yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Davetli sayın yüksekse düşünebileceğin yerlerden.
Konak: Geleneksel Türk mimarisinin en önemli yapılarından. Kendi içinde farklı bölümlere sahip ve genellikle taş yapıda olan konakların kapalı kısımları da mevcut olduğundan yaz kış tercih edilebiliyor.
Sarnıç: Yer altının en önemli hazinelerinden olan sarnıçlar sadece kapalı alanları ile hizmet veriyorlar. Loş ve romantik bir ambiyans isteyenler için çok ideal bir alternatif.
Kervansaray: Tarihleri yüzyıllar öncesine dayanan kervansaraylar içerisinde nostaljik düğün yapmak mümkün. Mimarileri de oldukça ilgi çekici.
Otel: Lüks, büyük ve görkemli palaslar! İnşaları 1700’lere kadar dayanan bu oteller özel hizmetlerle bezeli tarihi bir düğün yapma fırsatı sunuyor.
‘’Ben tarihi bir mekanda düğün yapmak istiyorum’’ dediğinde, yukarıda saydığımız seçenekler karşına çıkacak. Tercihini davetli sayısı, konum, başlangıç fiyatları, konaklama imkanının olup olmaması, manzarası gibi faktörleri gözeterek yapabilirsin. Örneğin, Boğaz manzarasına sahip bir tarihi mekan düşünüyorsan, bakman gereken ilk yer yalılar olmalı. Birçok hikayeye şahit olmuş, ülkenin dört bir yanındaki tarihi oteller de incelenmesi gerekenlerden.
Günümüze ulaşmayı başarmış olan bu sayılı yapıların birinde düğün yapma düşüncen varsa, diğer düğün mekanlarına göre daha yüksek bir bütçe ayırman gerektiğini söyleyebiliriz. Özel koruma altında olmaları ve yüzyıllara tanıklık etmeleri, yüksek başlangıç fiyatları talep etmelerinin de en büyük nedeni. Elbette seçtiğin mekan ve hizmetler doğrultusunda bütçene uygun bir tarihi düğün de yapabilirsin.
Tarihi düğün mekanları fiyatlarında şehir bazlı değişiklikler mevcut. Örneğin hem Bizans hem de Osmanlı’nın başkentliğini yapan İstanbul’da seçenek bol. Rakamların artıp azalması ilçe farklılıklarından ziyade mekanın türüne bağlı. Yalı veya saray düğünü planlıyorsan, bütçenin yüksek olması gerektiğini düşünebilirsin. Fakat bazen sarnıçta gerçekleşecek bir düğün için daha yüksek rakamlar talep edilebiliyor. Değişiklikler neden oluyor, inceleyelim:
Manzara ve konum en belirleyici etkenlerden. Örneğin, İstanbul’un nefes kesici Boğaz manzarasına ilk elden tanıklık etmeleri sebebi ile yalıda düğün fiyatlarının yüksek bir bütçe gerektirdiğini söyleyebiliriz.
Belirlediğin davetli sayısı seçeceğin mekanı da etkiliyor. Butik tarihi oteller ya da köşkte düğün için ödeyeceğin fiyatlar birbirinden farklı olacaktır.
Hizmetler ne kadar artarsa rakamlar da o kadar artıyor. Düğün paketlerinin içeriği oldukça önemli.
Yemekli bir düğün düşünüyorsan et, tavuk ve balık menüleri arasından hangisini seçtiğin ile alkollü içecek servis edip etmeyeceğin de kişi başı üzerinden ödeyeceğin tutarı arttıran faktörlerden.
50-100 kişilikten 750 ila 1.000 kişiye kadar olan organizasyonlarını gerçekleştirebileceğin tarihi mekan alternatifleri mevcut. Genel olarak mekanın türüne bağlı olarak bir kapasite değişiminden söz edebiliriz. Eğer şaşalı, görkemli ve büyük bir düğün düşlüyorsan, saray veya yalılara yönelebilirsin. Aile arasında küçük bir davet için ise köşk, otel ve konaklar imdadına yetişiyor.
Yine de böylesi net bir ayrımdan söz etmek doğru olmaz. Bazı sarnıç, kervansaray ve kasırların konuk kapasitelerinin diğer tarihi mekanlardan yüksek olduğu durumlar da söz konusu. Açık ve kapalı davet alanlarında ise farklı kapasitelerle karşılaşabiliyoruz. Davetli sayısı ister yoğun ister az olsun, çeşitli kapasitelerdeki tarihi düğün mekanı alternatifleri arasından uygun bir tercih yapabilirsin.
Yalı düğünü düşlüyorsan, nikah alanına tekne ile yanaşmak ilgi çekici bir tercih olduğu gibi, olası trafiğe kalma durumunu da ortadan kaldıran bir detay olabilir. İşte, mekan seçimi yaparken düşünmen gereken ya da davet sorumluları ile konuşmak isteyebileceğin bazı konuları hemen aşağıya iliştirdik. Maddeleri not etmeyi unutma!
Tarihi mekanlarda çekilen düğün fotoğraflarını düşündüğümüzde adeta bir tabloya bakmış gibi oluyoruz. Böyle bir tablo için düğün anında çekimin yanı sıra dış çekim imkanı sağlayıp sağlamadıklarını öğrenmek isteyebilirsin.
Görkemli olmalarına karşın tarihi dokuyla romantik atmosfer de sağlayan mekanlara uygun gelinlik tercihi de çok önemli. Özellikle saray, köşk ve yalı düğünleri için zarafeti yansıtan vintage gelinlikleri tercih edebilirsin.
Osmanlı döneminden kalan birçok tarihi yapının Osmanlı ve geleneksel Türk yemeklerini içeren davet menüleri mevcut. Seçimini bu lezzetler arasından yapabilirsin.
Mekanın tarzına uygun süslemeler gerçekleştirebilirsin. Örneğin, sarnıç düğünleri için beyaz, siyah ve altın sarısı renklerini kullanarak eski dönemlere vurgu yapan loş bir ambiyans yaratabilirsin.
Şehir merkezinden uzak bir konumda dünyaevine girmek istersen, Adalar’daki tarihi mekanlar senin için doğru seçenek olacaktır.
Listelediklerimiz dışında kalan maddeler ise daha genel konuları içeriyor. Örneğin, başlangıç fiyatları, hafta içi ve hafta sonu değişen rakamlar, konaklama imkanının varlığı, fotoğraf ve canlı müzik hizmetinin düğün paketleri içerisinde yer alıp almaması… Tüm bunlar ve çok daha fazlasını tarihi mekan seçimini yaparken göz önünde bulundurmalısın.
‘’Düğünümün bambaşka bir atmosferi olsun, nostaljik bir deneyimi en lüks şekilde yaşayalım’’ diyorsan, yukarıda saydığımız tarihi mekan türleri arasından bir seçim yapabilirsin. Bu alternatifler arasından seçimini yaparken istek, beğeni ve bütçeni de gözden geçirmeyi unutma. Kriterlerine uygun bir tarihi mekan bulmak için ise sayfamızda bulunan filtreleme araçlarını kullanabilirsin.